Pokrajinski muzej Maribor

Dobrote našega časa so korenine naših prednikov.

V Muzeju najstarejše trte na svetu je prikazana neverjetna zgodba o trdoživosti 460 let stare modre kavčine, o njenih skrbnikih, veščinah in izjemni dediščini.

1657

NAJSTAREJŠA TRTA NA SVETU

DRUGA POLOVICA 16. STOLETJA. 1657. 2004.

Najstarejšo trto na svetu so zasadili v drugi polovici 16. stoletja. Prva znana upodobitev trte sega v leto 1657. Leta 2004 je bila najstarejša trta na svetu vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Danes velja za neprecenljivo naravno vrednoto Slovenije.

1876

MARIBOR, VINOGRADNIŠKO SREDIŠČE ŠTAJERSKE

Vinogradništvo je bilo na območju Maribora prisotno že vsaj v 11. stoletju. Kletarski mojster deželnega vladarja se v Mariboru omenja že leta 1353. Maribor je leta 1876 gostil prvi mednarodni vinogradniški kongres v Avstro-Ogrski.

Danes je mesto ob Dravi prepoznano kot vinogradniško in gastronomsko središče Slovenije z izjemno naravno in kulturno dediščino.

2022

Raziskuj. Doživi. Okusi.

RAZIŠČI 460 let staro zgodbo o najstarejši trti na svetu. Vrni se v urbano srednjeveško središče Maribora in DOŽIVI eno največjih klasičnih vinskih kleti v Evropi z 2,1 km dolgimi podzemnimi hodniki. OKUSI gastronomske presežke štajerske kulinarike in žlahtni izbor štajerskih vin.

Ogled muzeja in degustacija vina

8.00 € na osebo

Ponudba vključuje: ogled razstave in animiranega filma ter degustacijo kraljičinega vina ali sadnega soka

Rock'n'roll okusov

Od 120.00 € (za skupine 2-8)

Rock´n´rollu okusov dirigirajo kultni mariborski chefi in glasbeniki. Vodeno doživetje odkriva zakulisje nepoznanega Maribora. Vrhunska vina in okusi se mešajo z glasbo iz časov, ko je bil Maribor prestolnica slovenskega rokenrola.

Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu

Od 80.00 € na osebo

Podajte se na vinsko doživetje po eni najlepših vinskih cest Slovenije. Izbrusite svojo vinsko kulturo z vrhunskim sommelierjem in okusite spajanje štajerskih vinskih sort z izbrano lokalno kulinariko.

OKUSI DOBROTE

Stara trta povezuje, stara trta osrečuje, stara trta navdušuje. Potomke stare trte rastejo v 27 državah sveta. Njena dediščina odseva tradicijo, znanje in ustvarjalnost.

Steklenička vina stare trte je najdragocenejše protokolarno darilo Mestne občine Maribor. Tudi vi sami lahko kot posebno darilo poklonite vino potomke stare trte ali izbrano štajersko vino.

Muzej najstarejše trte na svetu izpostavlja najstarejšo trto v kontekstu urbanega razvoja Lenta in Maribora kot vinogradniškega središča Štajerske. Pri tem se opira na ohranjeno premično dediščino, ki dejstvo o izredni starosti še podkrepi. Razstavo ob izbranem gradivu in razstavnih besedilih dodatno obogatita računalniška animacija in video produkcija.

V sklop obiska je vključena tudi degustacija kraljičinega vina ali sadnega soka.

Prostor je namenjen za protokolarne dogodke, kulturne prireditve, srečanja in druženja.

Vstopnina

Odrasli: 8 €
Učenci, dijaki, študenti, upokojenci: 5.5 €
Predšolski otroci: 2 €

Pokaži več

Vstopnina 3+1 (3 osebe plačajo, ena oseba brezplačno): 24.00 €
Vstopnina – odrasli v skupini (nad 10 oseb): 7.50 €
Brezplačna vstopnina (kartice ICOM, SMD, PRESS in donatorji): 0.00 €
Družina: plačajo le starši 

Vodstvo po razstavi (odrasli, skupina do 10 oseb)*: 30.00 €
Vodstvo po razstavi (odrasli, skupina 10 do 30 oseb)*: 45.00 €
Vodstvo po razstavi (učenci, dijaki, študenti, upokojenci skupina do 10 oseb – na osebo)*: 1.80 €
Vodstvo po razstavi (učenci, dijaki, študenti, upokojenci, skupina 10 do 30 oseb – na osebo)*: 1.20 €
Vodstvo po razstavi v tujem jeziku, ki ga ne zagotavlja POMUM (skupina do 30 oseb, plačilo se izvede najmanj dva dni pred prihodom)*: 45.00 €

* po predhodni najavi

Delovni čas

Torek do sobote: 11.00 – 18.00
Nedelja in prazniki: 11.00 – 16.00
Ponedeljek: zaprto